Molenvlietplein in Woerden gerealiseerd, in dienst van Rijnboutt

De vernieuwing van het aanliggende overdekte winkelcentrum vormde aanleiding voor de herinrichting van het versleten buurtplein. Vóór de herinrichting was het plein opgeknipt door verschillende hoogtes, plantenbakken, hagen, heesters en een rijbaan. De gracht die over het plein loopt en de naastgelegen route naar het nabijgelegen wijkpark was moeilijk zichtbaar.

In de nieuwe inrichting zijn alle hoogteverschillen op het plein verdwenen, een a-niveau vloer verbindt alle pleinwanden en winkelentrees met elkaar. Door middel van een a-symmetrische opzet van het plein sluit het aan op de stedenbouwkundige opzet. Het plein is opgespannen tussen de gracht aan de westzijde en het hoge bouwblok aan de oostzijde. Hiermee is de relatie tussen het plein en de gracht, en daarmee de route naar het park versterkt.

Het plein heeft door het verspreid plaatsen van bomen en door het toepassen van geel schelpenasfalt een informele sfeer. Er is gekozen voor de Ginkgo biloba, een karakteristieke boom met een spectaculaire gele herfstkleur. Het meubilair en de laad- en losstroken voor de winkels zijn gemarkeerd door zwarte lijnen in de bestrating. Het bestaande door Han Goan Lim gemaakte kunstwerk heeft een zilverkleurige coating gekregen en is daarmee het spectaculair beeldmerk van het plein gebleven.

Het Molenvlietplein richt zich op functies voor kinderen en volwassenen. Het plein is flexibel in gebruik, het biedt alle ruimte voor een terras, jeu de boules, buurtfeesten en spel voor kinderen. Molenvliet heeft weer een levendig plein als hart van de wijk gekregen!

Ontworpen in dienst van Rijnboutt
Projectteam: Martijn Al, Richard Koek
Opdrachtgever: Kikx Development
Opdrachtnemer: Rijnboutt
Ontwerp: 2007
Uitvoering: 2008
Foto’s: Kees HummelComments are closed.