Versterkt stadshart Schagen

Schagen krijgt een vernieuwd en versterkt centrum met wonen, winkelen en aanvullende voorzieningen. Het overdekte winkelcentrum Makado wordt uitgebreid en vernieuwd. Vooruitlopend hierop is de openbare ruimte rondom Makado heringericht, en wordt meer onderdeel van het stadshart.

Voorheen was de openbare ruimte van het stadshart van Schagen een optelsom van veel verschillende bestratingsmaterialen en straatmeubilair. De herinrichting wordt aangegrepen om de openbare ruimte in te zetten als de bindende factor in het centrum van Schagen, met een herkenbare identiteit. Basis voor de nieuwe inrichting is een bestrating van rode gebakken klinkers. Daarnaast wordt de openbare ruimte ingericht met de voor Schagen kenmerkende gekandelaberde bomen, houten meubilair, gietijzeren boomroosters en details van natuursteen. Met deze chique materialen is het karakter van Schagen als een dorpse stad met allure versterkt.

Project: herinrichting buitenruimte winkelcentrum Makado en entree binnenstad.
Opdrachtgever: Gemeente Schagen
Projectteam: Menno Boermans, Sven van Nieuwenhoven, Cees Ris, Martijn Al.
Uitwerking tot definitief ontwerp en uitvoeringsvoorbereiding:
Prommenz, Cor Achterberg , Bastiaan Zeeman, Henk-Jan Knoop.
Architect Makado: Rijnboutt.
Status: gerealiseerd in 2018 en 2019.Comments are closed.