Winnaar Lieven de Key Penning 2021

Supertrots! Het project ‘Esplanade’ is winnaar van de Lieven de Key Penning 2021!

Uit het juryrapport:
‘Een tijdelijk, maar bijzonder sympathiek en heel ‘aaibaar’ project. Een simpele ingreep die veel doet met de kwaliteit van de leefomgeving: het vergroenen en herbestemmen (d.w.z. teruggeven aan de omwonenden) van versteend/geasfalteerd gebied.
Hoe ga je om met reststukken in de stad, ruimtes waar niemand naar omkijkt; deze 750 meters zijn een uitmuntend voorbeeld hoe je dat kunt doen. Het raakt aan de behoeften van de stad, het letterlijk creëren van leefruimte voor de buurt: meer groen en het asfalt weg. Hoe ga je om met klein groen, met tijdelijk gebruik van de openbare ruimte: zo dus!
De ingreep is van buitengewoon maatschappelijk belang, temeer daar die wordt gedragen door de buurt. Er was een voorbeeldige samenwerking tussen bewoners, ontwerpers en gemeente. Het maakt duidelijk dat als je een stad interessanter wil maken je de bewoners nodig hebt. Een project dat navolging verdient.’

Vakjury Lieven de Key Penning:
Floor Roduner, wethouder, voorzitter
Wim de Wagt, architectuurhistoricus
Gabriel Verheggen, directeur ABC Architectuurcentrum Haarlem
Willem Hein Schenk, stadsarchitect
Sylvia Karres, landschapsarchitect
Martin van Bleek, voorzitter Historische vereniging Haerlem
Hans van der Straaten, secretaris

• Opdrachtgever: Gemeente Haarlem.
• Concept en voorlopig ontwerp: Martijn Al landschapsarchitect & René Kuiken Urbanism in nauwe samenwerking met bewoners / wijkraad Amsterdamse Buurten.
• Definitief ontwerp en technische uitwerking: BK ingenieurs.
• Technisch advies: Van Reden Advies.
• Ontwerp verkeerskundige opzet: Goudappel Coffeng.Comments are closed.