Eervolle vermelding voor ontwerp tuin Theater Instituut

Het prijsvraagontwerp voor de tuin van het Theater Instituut in het monumentale pad aan de Herengracht in Amsterdam heeft een eervolle vermelding behaald. De belangrijkste wensen bij de herinrichting van de tuin zijn: meer ruimte bieden aan gebruik, een podium waarop een tent van de rondreizende theatervoorstelling ‘de parade’ kan staan, en plek bieden aan een collectie bustes.

De tuin is onderdeel van een grote groene ruimte omsloten door monumentale gebouwen. In deze binnenruimte staan een aantal grote beuken. De monumentaliteit van zowel de gebouwen als de beuken vraagt om een groot gebaar. Op dit moment is de tuin echter een optelsom van kleine plekken. De tuin heeft daardoor weinig gebruiksmogelijkheden. Slechts een klein gedeelte van de tuin is toegankelijk. De tuin is omsloten door een rommelige rand.

Belangrijkste ingreep is een stoer betonnen object dat zich in de tuin vlijt. Het object plooit zich tussen de bestaande beuken door en tegen een beukenhaag. Door de schuine vorm en hoogteverschillen van het object toont het zich steeds anders. Zo wordt een spel gespeeld met het perspectief. Het object biedt verschillende gebruiksmogelijkheden. Het biedt plaats aan de theatertent en aan een terras, de hoogteverschillen vormen aanleidingen om op te zitten. Op de plek waar het object zich tegen de haag vouwt bevinden zich uitsparingen voor de collectie bustes.
Het object staat op een vloer van halfverharding. Een kleurverloop van gebroken bruine baksteen naar wit grind weerspiegelt de twee kleuren van de twee panden van het TIN.
De tuin krijgt een groene lijst van beukenhagen, wintergroene varens en Bergenia’s. Door de Magnolia’s, Bergenia’s en beuken biedt de tuin elk seizoen een ander beeld.

Opdrachtgever: Theater Instituut Nederland, Amsterdam
Jury: Wim Quist, Els Proost, Robert Broekema, Saskia Albrecht
Eervolle vermeldingComments are closed.