Demonstratietuin ‘Beach Garden’ in Appeltern gerealiseerd

 

In 2004 schreef het tuinencomplex een prijsvraag uit voor het ontwerpen van een van de demonstratietuinen. Normaal gesproken vormt een tuin een weerspiegeling van de eigenaar, is het een verlengstuk van het huis en reageert het op zijn omgeving. Het tuinencomplex wordt ieder jaar weer bezocht door 170.000 tuineigenaren, de tuin is omgeven door 170 andere tuinen en er staat geen huis. Daarom is de inspiratiebron voor deze tuin elders gezocht: het Hollandse strand.
De expressieve Agave doet aan helm denken vanwege zijn blauwgrijze kleur en zijn stekels, de blauwe potten refereren aan de zee, en de halfverharding heeft de goudgele kleur van het strand. Verhoogde vlonders bieden ruimte om te zitten en te spelen.
Appeltern kent vele tuinen met plantenborders en honderden plantensoorten. Deze tuin bestaat uit slechts twee plantensoorten. In iedere pot staat een Agave americana, een groenblijvende plant die goed tegen extreme omstandigheden kan. Een wand van betonvlechtwerk wordt begroeid met egelantier (Rosa rubiginosa). Deze roos is veelvuldig te zien langs de kust en bloeit prachtig in de zomermaanden. In de herfst wordt het beeld bepaald door rode bottels. De gestileerde Agave contrasteert fraai tegen deze weelderige wand.

Prijsvraag uitgeschreven door de Tuinen van Appeltern
Ontwerp in samenwerking met Arjan Kool
Geselecteerd voor uitvoeringComments are closed.