Nominatie prijsvraag Repetitief meubilair Vondelpark

Het ontwerp voor het Vondelpark-meubilair dat gemaakt is in samenwerking met Jose Vorstermans bij de internationale prijsvraag ‘repetitief meubilair Vondelpark’ is genomineerd. De gemeente Amsterdam heeft opdracht gegeven het schetsontwerp voor lichtmast, bank en kiosk uit te werken tot een voorlopig ontwerp.

Aanleiding voor de prijsvraag is de renovatie van het gehele Vondelpark. Het ruim 140 jaar oude Vondelpark is nog altijd modern en aantrekkelijk, terwijl veel recente toevoegingen gedateerd zijn. Het voorstel is niet modieus of spectaculair maar bestaat uit een serie subtiele tijdloze objecten. De identiteit van het Vondelpark wordt vergroot met deze samenhangende reeks van karakteristieke en tijdloze objecten. Het meubilair sluit aan op de belijning van het  park en bestaat uit rechte lijnen met subtiele krommingen. Het chique donkergroene staal sluit aan op het reeds aanwezige meubilair van het park; het groene hekwerk en de toegangspoort.
Zoals het Vondelpark uitnodigt tot divers gebruik biedt de bank alle ruimte om te zitten, liggen, skaten, rekken en strekken. Door de nauwelijks zichtbare constructie onder het zitvlak lijkt de bank te zweven.
Een familie van lampen in verschillende afmetingen kan op verschillende plekken worden toegepast: aanlichten van alleen het grondvlak, het gehele pad of een grote ruimte. De LED-verlichting wordt opgenomen in de mast: een beproefde LED-verlichting heeft slechts 55 mm dikte nodig.
Twee gevouwen vlakken vormen de volumes waarin het programma van de kiosk wordt opgenomen, bijvoorbeeld een openbaar toilet, een kiosk of een informatiepunt. De kiosk laat met zijn transparantie en fors uitkragende luifel het park binnen. Daarmee wordt de kiosk onderdeel van het park in plaats van object in het park.

Oordeel jury 1e ronde
Inzending LL777 is zeer minimalistisch van karakter, want zeer terughoudend, heel zakelijk en gebaseerd op een buitengewoon krachtig concept. Hier is sprake van een sterk idioom. Het schetsontwerp oogt bijzonder professioneel, geeft een mooie, spannende indicatie van wat er in de verdere uitwerking naar een Voorlopig Ontwerp kan gaan komen. De ontwerper heeft oog voor de toekomst en verwijst in mooie, lange lijnen naar de cultuurhistorie van het park.

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
Jury: F. Asselbergs, L. van der Pol, J. Coenen, J. den Hollander, M. van Gessel
Ontwerp i.s.m. Jose Vorstermans
Technisch advies: SmitsRinsma
Nominatie
Status: Momenteel wordt het ontwerp uitgewerkt om het in productie te kunnen brengen.Comments are closed.