Eerste prijs vakjury voor ontwerp Keizer Karelplein

Vraag iemand naar het Keizer Karelplein en hij refereert aan de bijna Parijse taferelen van kriskras autoverkeer. Hectiek rond een eiland van rust. De gedachte aan een hurricane dringt zich op: de situatie is als een orkaan met een windstil oog in het centrum. De spanning tussen binnen en buiten, tussen hectiek en stilte vormde onze inspiratiebron voor de prijsvraaginzending ‘Hurricane’.

In de huidige situatie is het voor de automobilist lastig orienteren. De pleinen aan de rotonde zijn versleten en zonder functie. Het vele groen ontneemt het zicht. Door het verwijderen van de bomen en door ieder plein een uitgesproken beeld en functie te geven, wordt orientatie gemakkelijker. ‘Bij het skateplein rechtsaf’.

De grens tussen het drukke autoverkeer en het rustige oog wordt gemarkeerd door een sculptuur, een transparante gang die vanaf het stadscentrum als een wervelstorm het oog indraait. Door glazen wanden heeft de voetganger zicht op de hectiek van de stad en het rustgevende centrum van de hurricane. De sculptuur fungeert overdag en ‘s avonds als een baken in de stad.


Het oog is een plek van meditatie en bezinning, of om gewoon even uit te blazen na het winkelen en een plek voor de lunch in de middagpauze. Een verdiept gazon met enkele bomen illustreert de rust. Afdalend in de kom laat men de drukte van de stad steeds verder achter zich.

Prijsvraag uitgeschreven door Architectuurcentrum Nijmegen i.s.m. gemeente Nijmegen
I.s.m. Arjan KoolComments are closed.